Melayan Patin di Kolam Bayar bersama isteri..


Terdapat 3 kolam disini yang ada bersaiz mega..


Kucing ini peneman kebosanan kami..


Patin yg berjaya dijinakkan..


bersama isteri yang setia menemani...hehe




Hari minggu yang lepas, saya sempat ke kolam mancing sambil ditemani oleh isteri tercinta.. Sebelum memancing sempat perkena siakap 3 rasa dari air tangan isteri, mata pula mula mencemburui masa untuk menguji umpan baru, maka lepak dulu smpi ke petang dan masa terbuang begitu sahaja.. Petang tu saya gagahkan juga untuk membuat persediaan umpan dedak dan roti berperisa campuran yg diimport dr perak.. Atas dasar itu la semangat untuk menguji umpan baru membuak2..hehe.

Saya sebenarnya kurang arif pasal kolam2 bayar ini... Macam2 umpan dan dedak yang saya dapat tahu dari rakan2 kolam, ada yg berhasil dan ada yg kumpau.. Tapi bila saya ke kolam kundang, ada rakan pancing dr selayang sempat berkongsi pengalaman mengenai umpan dan masa yang sesuai untuk menjerat ikan mega yang berada didasar kolam. Menurut beliau, umpan roti dengan berperisa vanilla, pandan atau strawberi serta dedak yang digunakan memang berbeza untuk menaikkan patin2.. ikan patin yang bersaiz 6 kilo kebawah gemarkan roti bersama campuran perisa diatas tadi.. Manakala umpan dedak pula berkemungkinan menaikkan ikan patin bersaiz 6-15 kilo yang ada didalam kolam itu. Tetapi sayangnya, umpan dedak itu masih dirahsiakan dari beliau..huhu.

Ini tidak mematahkan semangat saya untuk cuba dan cuba walaupun tokey kolam tersenyum melihat kedatangan saya.. Malam tu dedak yg digunakan oleh saya tidak menjadi..ada la tarik2 tapi tak ngap skali gus..mungkin anak2 ikan yang kelaparan.. Teknik mata kail pun salah satu faktor.. Dengan umpan roti, saya 2 kali terlepas ikan dan seekor berjaya dibawa keatas.. Alhamdulillah ada rezeki untuk dibawa balik.. Teknik dan umpan memang penting untuk memikat ikan mega dikolam itu dan kalau dah rezeki memang tak kemana..


Lesen Tuka di Kelong Anjung Batu Umbai, Melaka.


Bersama abang dan pekerja dia..


Antara bot yang boleh disewa kalau tak nak mancing atas kelong..


Kelong yang tak jauh dari pantai..


Ikan tuka yang pertama..


Hasil dalam mangkuk besar, esoknya buat asam pedas Melaka..

Cuti panjang pada minggu lepas iaitu deepavali yg jatuh pada jumaat telah diguna sebaik2 nya oleh saya untuk balik kampung dan menyertai trip memancing diatas kelong yang dirancang oleh abang saya iaitu Wan. Pagi tu dari KL, barang2 set pancing telah siap tersedia untuk menguji Kelong Anjung Batu, sampai di Melaka dan berehat serta selesai solat jumaat. Saya, abg dan pekerjanya terus ke pantai klebang untuk membeli umpan udang hidup.. Dalam perjalanan ke sana memang ramai yang saya nampak membawa joran samada menaiki motor atau dalam kereta, rupa-rupanya ada pertandingan memancing dipantai Puteri Melaka. Bila nampak gelagat2 rakan2 mancing menambahkan lagi semangat untuk memancing..hehe. Nasib baik kami menempah udang hidup awal2, kalau tak memang habis di borong pemancing yang nak masuk pertandingan..

Selesai beli umpan terus kami ke Alai, bot sudah tersedia menanti kedatangan kami. Agak cuak juga bila naik bot fiber kecik bila dilambung ombak mini.. Nasib baik la takde apa2 berlaku.. Jarak antara pantai dan kelong memang tak jauh dan air kelihatan keruh apabila kami berada atas kelong.. harapan untuk ikan besar tu memang tak berani nak dipertaruhkan.. Kami memancing pun tak lama, dalam 6.30 ke 11 malam. So umpan pun tak beli banyak. Semasa melabuhkan umpan, hati mula risau bila tiada getuan dari ikan2 dibawah. Saya yang dari tadi tak senang duduk mula menukar strategi dengan memasang 1 mata kail pendek di atas dan 1 lagi mata kail di bawah sepanjang sedepa bersama batu ladung. Ternyata bila strategi ditukar baru ada getuan dan tarikan kasar dari dalam air.

Alhamdulillah, umpan udang mati, umpun2 dan udang hidup kami laku macam goreng pisang panas. Cuma 3 jenis ikan yang kami dapat bawa balik iaitu duri, gelama dan tuka.. Pelik kemana ikan siakap, senangin dan kerapu yang pernah diberitahu oleh rakan2 abang. Tapi trip kali ini tak mematahkan semangat kami dan bersyukur atas rezeki yang dapat dibawa balik. Keesokan hari nya ikan2 tu terus dibuat asam pedas oleh ibu tercinta..Memang fresh, manis dan memang terliur bila mendengarnya..hehe. Tekong tu muda lagi, dia sempat bagitahu untuk bawak kami mancing kat area pulau2 berdekatan situ dan tukun2 yang terdapat kerapu, jenahak dan daun biru.. InsyaAllah, apa2 pun perlu di uji pada masa akan datang untuk memastikan kebenaran dari tekong muda yang memang sporting dan kaki mancing juga..

Kelong Bagan Lalang bersama team Group Pancing

6:46 PM Posted by en_naz 2 comments

Antara member dari group pancing - khalid, marzuki, ariff
dan saya..


Kelong ni agak kotor bila tak diselenggara dan dijaga dengan baik..



Port cantik tapi cuaca dan air tidak menyebelahi kami..


Ruang yang luas dan agak selesa..

Trip kali ini di anjurkan oleh member dari group pancing iaitu arif untuk menguji kelong en Nazri dari Bagan Lalang.. Saya sendiri pernah menghubungi en Nazri untuk memancing disana tetapi apabila masa tidak mengizinkan lantas segala plan yg dirancang tidak menjadi.. Apabila mendapat sms dari group pancing iaitu Arif, terus saya bersetuju untuk menyertai trip yang dianjurkan beliau. Sebelum trip kami sempat berjumpa untuk berbincang mengenai trip dan persediaan ke sana..

Hari yang ditunggu telah tiba dan kami terus ke Sepang dan sempat berhenti di kedai2 untuk membeli keperluan semasa di atas kelong. Sampai di Bagan Lalang dalam jam 6, kami terus berjumpa dengan tuan punya kelong iaitu en nazri yg memang sporting. Sementara menunggu bot kami sempat tapau dan berborak2 mengenai pengalaman2 memancing antara kami. Bot yang ditunggu telah sampai dan kami tidak berlengah untuk naik dengan harapan yg menggunung..

Hujan renyai2 mengiringi kami ke kelong.. Sampai di atas kelong, kami yang berbekalkan umpan udang hidup, udang mati, ikan kembung, umpun2 dan sotong mengimpikan tangkapan yang luarbiasa tetapi cuaca tidak menyelebahi kami.. kami sempat la memacak joran di tepi kelong dan berlindung di atas kelong yg berbumbung. Kalau takde memang lencun sampai pagi..
Semasa trip ini saya tak sempat lihat jadual cuaca yg mengenai bulan terang..mengikut pengalaman saya dan cerita orang2 yang berpengalaman yg bulan terang memang takde ikan2 besar.. Bila teringat kembali terus semangat memancing saya pudar.. Tapi saya teruskan la bila dah ada atas kelong.. Malam tu rakan hanya mendapat anak gelama dan ikan yg merupai belut..tak tahu apa nama ikan tu.. Mood nak amik gambar ikan dah tak ada.. Harapan siakap dan ikan2 lain dah lebur dibawa angin malam bersama hujan renyai2..huhu.

Hari tu tak ramai pemancing yg dapat ikan.. hanya ikan2 kecil je yg berjaya diperolehi. Saya sempat meronda2 diatas kelong melihat gelagat pemancing yang berada di kawasan menghadap laut manakala kami menghadap darat.. Trip kali ini saya jadikan pengalaman untuk belajar pasal cuaca, keadaan air dan angin.. Setiap pengalaman sedikit sebanyak mengajar kita dan rezeki kita hanya Allah lebih Maha mengetahui. Trip kali ini dapat menambah rakan2 pancing dan bertukar idea.. Terima kasih