Trip Memancing Udang Galah Feb 2014 - Sabah





























Assalamualaikum Rakan2 Memancing..

Tak sempat story just update gambar dulu.. hehe

Trip Mancing atas Bagan - Kota Marudu

10:22 PM Posted by en_naz 1 comments









     
Assalamualaikum rakan2 memancing,

Agak lama saya tak post gambar pengalaman saya di atas kesibukan kerja dan hari ini saya akan kongsikan gambar2 sebagai rujukan yang nak rasa pengalaman memancing di Sabah. Story saya akan update nanti..

9 Bulan yang Teristimewa..














(Pic illustrasi dari blog)


Assalamualaikum dan Selamat menyambut Hari Raya Haji yang akan bakal tiba dalam minggu depan..
Dengan lafaz bismillah, saya dengan rasa bersyukurnya diatas 9 bulan yang teristimewa.. Dengan izin Allah dan  kurniaan rezeki dariNya. Saya bakal akan menjadi Ayah pada bulan 2 tahun depan, InsyaAllah.

Ketiadaan cerita mengenai pancing atau trip memancing mungkin ada yang berfikir yang saya telah bersara di dunia hanyir ini. Sekarang saya sedang bertapa seperti gambar diatas..hehe..Sebenarnya saya berehat dari segala aktiviti memancing dan menghormati pandangan orang yang lebih lama dalam bidang ini dan nasihat-nasihat dari family dan lebih-lebih lagi menghargai masa selama 9 bulan ini bersama dengan isteri tersayang beserta anak didalam kandungan... Tahun ni saya akan sentiasa bersama isteri dan bekerja keras untuk persiapan akan datang..

InsyaAllah jika dipanjangkan umur dan sihat tubuh badan.. Dunia pancing akan bersinar dengan kemunculan saya yang akan meramaikan trip2 mancing, menambah rakan2 dan juga membuat untung kepada kedai2 pancing.. hehe

Oh ya saya sebenarnya saya buat tee shirt printing, tak sabar nak hasilkan baju2 memancing untuk trip2 atau baju mancing untuk di pakai harian atau koleksi.. Masa begitu mencemburui saya untuk menghasilkan rekaan.. tetapi insyaAllah saya akan cuba mencuri masa untuk menghasilkannya.. Bagi rakan2 pancing boleh add saya di akaun FB (pemancing tegar)untuk merapatkan lagi silaturrahim.. Walaupun kita berbeza dari segi umur, pangkat, bangsa dan agama.. tetapi dalam dunia hanyir ini, kita tetap sama sebagai pemancing tegar..  Jumpa lagi.    ;)





Patin mengamuk..


Suasana yang menenangkan jiwa..


Kay dengan Patin terbesar pada malam tu..


Alhamdulillah hasil lama tak mancing..

goyang kepala lutut lama x kena karen..hehe


Assalamualaikum semua sahabat mancing..

Setelah sekian lama merehatkan diri akibat kesibukan. Plan memancing telah ditetapkan pada sabtu malam. Saya dengan sahabat iaitu kay telah merancang untuk melepaskan gian di kolam bayar.. Trip yg disertai sepatutnya ramai tapi Aizat dan rakan lain x dapat sebab ada trip di sungai Tembeling. Walaupun berdua tetapi matlamat malam tu mesti dilaksanakan..hehe.

Lepas isya kami bertolak ke kolam mancing, suasana disana mmg meriah kerana ada karoeke disediakan.. Menyanyi sambil memancing pun boleh..hehe. Oleh kerana malam tu artis undangan yg menyanyi tidak begitu menyenangkan so ikan tak berselera nak makan umpan kami pada 1 jam permulaan..hehe.

Selepas sejam memancing ikan mula menunjukkan belang.. Set joran ringan yang digunakan saya memang karen dengan melayan tarikan dari sang patin... Selepas tu naik lagi hingga la azan subuh baru la set joran kay mengena abang patin.. Kalau kena joran saya mmg susah nak bawak naik dengan ketiadaan tangguk. Alhamdulillah rezeki kami malam tu dapat merasa karen setelah sekian lama membiarkan joran bersawang..huhu..

Penangan baung sebelum ketibaan puasa dan Selamat Berpuasa kpd rakan2 pancing.. ;)









Assalamualaikum,
Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan Selamat Berpuasa di bulan Ramadan Al Mubarak kepada semua rakan pancing di seantaro dunia dan semoga puasa kali ini lebih bermakna untuk kita sekeluarga..

Sudah lama rasanya tidak memancing.. Bila masuk bilik yg menempatkan joran kelihatan begitu usang kerana sudah lama tak beraksi di lubuk2.. Hari sebelum puasa iaitu pada sabtu petang rakan saya iaitu kay mengajak memancing di tanjung harapan.. Bila memikirkan yg kami asyik lah membawa gelama dan duri maka terus saya memberi idea untuk memancing disungai.. Sebelum ini saya ada baca trip2 otai2 p.net yang memancing patin dengan menggunakan roti canai sahaja telah sedikit sebanyak meracun minda untuk mencuba..

Maka hari dan waktu yg dijanjikan, kami terus ke tempat yg berpotensi ( lokasi lubuk asal mmg tak tau) yg turut dibantu oleh rakan pancing iaitu bukhari untuk membuka jalan kami kesana.. Atas keyakinan umpan roti canai yang digunakan tidak memberikan kami peluang untuk membawa bekalan umpan yang lain.. Maka..5 jam roti canai kami tidak disentuh hingga la ke 10 malam..hehe. Nasib baik ada rakan pancing dr semenyih memberitahu umpan hati ayam atau perut ayam yg boleh menarik monster disitu..

Setelah tiada langsung usikan, gegaran atau tamparan si ikan di dalam sungai, maka saya dan kay terus keluar ke pekan untuk mencari umpan hati ayam. Bayangkan kami tersesat pada malam itu untuk mecari umpan sampai ke banting, tesco dan giant nilai dan pasar besar serdang baru ada umpan dicari.. waktu masa tu jam 3 pagi, kami penuhkan perut dan basahkan tekak di pasar lalu terus ke lubuk asal untuk membalas dendam..

Suasana pada pagi itu memang indah dan tenang dengan kabus sejuk pada jam 7 lebih, ikan mula menampakkan diri dan kelaparan dalam jam 7.30 pg.. Masa tu banyak ikan dah mula timbul dipermukaan.. Umpan hati ayam yg dibeli tidak sia2 bila menerima banyak sentapan kasar.. Rakan saya kay dapat menaikkan 1 kilo lebih dan selepas itu ikan baung bersaiz hampir 3 kilo muncul di atas berhampiran benting kami.. Saya terus mencampakkan umpan kesitu dan 15 minit kemudian joran saya terus menyembah bumi.. Saya capai joran dan membuat satu sentapan kasar tetapi sayangnya joran saya tidak mampu melawan kekuatan ikan itu.. Ikan itu berjaya masuk ke lubuk nya dan alamat sangkut la.. Pagi tu memang galak ikan makan tetapi kami yg baru pertama kali di situ tidak tahu kawasan mana yang sangkut.. Kali ini kami akan datang lagi dengan joran kasar dan di situ pun ada udang galah yang berjaya dinaikkan oleh rakan pancing dr semenyih... Sekian jumpa lagi dan selamat berpuasa ;)